De werking van een zonnepanelen installatie

0
160

Steeds meer woningen in Nederland worden voorzien van duurzame zonnepanelen. De zonnepanelen maken het mogelijk om op een duurzame wijze energie op te wekken en bieden daarnaast nog grote financiële voordelen voor de bewoners. Verder heeft een zonnepaneel aan een beetje zonlicht voldoende! 

Het blijft bijzonder dat zo’n zwart paneel in staat is om een beetje zonlicht om te zetten in bruikbare energie. Sterker nog, een paar zonnepanelen samen kunnen een heel huishouden voorzien van dermate veel energie, dat zij geen energie van het energienet hoeven te kopen. Maar hoe werkt een zonnepaneel en uit welke onderdelen bestaat een paneel? Je leest het in dit artikel!

Hoe werken zonnepanelen?

Een zonnepaneel beschikt over meerdere zonnecellen, die meestal uit silicum bestaan. Silicum zal enkel stroom begeleiden indien er licht op valt. Hierdoor zal er, als de zon op het paneel schijnt, een elektrische stroom tussen de positieve lading op de cel en de negatieve lading onder de cel ontstaan. Deze stroom wordt gelijkstroom genoemd. Helaas is de gelijkstroom nog niet bruikbaar in de woningen.

De zonnepaneel bestaat ook uit een omvormer. De omvormer zal de gelijkstroom omzetten in wisselstroom. Dit is het soort stroom dat uit de stopcontacten komt. De omvormer zal de wisselstroom vervolgens naar het elektriciteitsnet sturen. Klaar om te gebruiken!

Rendement maximaliseren

Het is mogelijk om het rendement te maximaliseren door optimaal gebruik te maken van de zonnepanelen installatie. Dit is mogelijk door een goede ligging van de panelen. Hierbij zal de helling van het dak en de schaduw op het oppervlak grote invloed hebben. Door een schaduw te voorkomen, zal het rendement optimaal zijn en door de juiste helling aan te houden, zal de duur van het aantal zonuren toenemen. Deze aanpassingen zullen samen het rendement kunnen maximaliseren.

Ook in de winter

Veel personen denken dat de zonnepanelen nauwelijks tot niet werken in de winter, doordat de zon dan vrijwel niet schijnt en er sprake is van veel bewolking. Toch is deze denkwijze absoluut niet waar. Ook bij bewolkt weer zijn de zonnepanelen in staat om elektriciteit op te wekken, al zal dit inderdaad iets minder zijn ten opzichte van de zomerse dagen. Bovendien zal het tekort aan elektriciteit altijd van het net verkregen worden, zodat jij geen moment zonder stroom zal zitten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here