De uitbraak van de corona pandemie heeft veel veranderd in ons dagelijks leven. Dit is ook van toepassing op onze manier van werken. Uit de ervaringen van het werken op kantoor en het noodgedwongen thuiswerken is het hybride werken ontstaan. Hierbij wordt een combinatie gevormd tussen de voordelen van het thuiswerken en het werken op kantoor. Op basis van de opgedane ervaringen is het eenvoudig te herleiden waarom hybride werken het nieuwe normaal is geworden.
Hybride werkprocessen als nieuwe normaal
Veel organisaties hebben een soort golfbeweging gemaakt met betrekking tot de invulling van hun werkprocessen. In veel gevallen werd er van een authentieke werkwijze (in vorm van het fulltime werken op kantoor) een omslag gemaakt naar het thuiswerken. Waar ooit de mogelijkheid om thuis te werken als een uitzondering werd gezien en als secundaire arbeidsvoorwaarde werd gezien, werd het plots de norm. Een bezoek aan het kantoor behoorde bij hoge uitzondering tot de mogelijkheden.
Nu we wat verder zijn met het werken onder “corona omstandigheden” kan de conclusie getrokken worden dat het hybride werken het nieuwe normaal is geworden. Hierbij wordt er twee of drie dagen in de week thuis gewerkt. De overige werkdagen worden op kantoor doorgebracht. De thuiswerkplek wordt gebruikt om op de meest productieve wijze de werkzaamheden uit te voeren. Het kantoor heeft meer een sociale functie gekregen en wordt de ontmoetingsplek voor collega’s en teams voor werkoverleg, vergaderingen, teamwork, presentaties en ontspanning.
Hybride werken om de negatieve effecten van het werken op één werkplek weg te nemen
Een belangrijke reden om te kiezen voor het hybride werken is om de negatieve effecten van het werken op één werkplek weg te nemen. Diverse onderzoeken hebben immers uitgewezen dat mensen die de mogelijkheid hebben om thuis te werken een stuk productiever zijn. De keerzijde van het uitsluitend werken in de eigen omgeving is dat er sprake kan zijn van vereenzaming. Het contact met collega’s of het team en de binding met het bedrijf wordt gemist. Door te kiezen voor het hybride werken wordt er gekozen voor een productieve werkwijze met een sociaal karakter.
Aanpassingen werkomgeving naar een hybride werkwijze
Uiteraard zijn er aanpassingen aan de werkomgeving nodig om te kunnen transformeren naar een hybride werkwijze. Een van de aanpassingen is uiteraard het creëren van een ergonomische thuiswerkplek. Daarnaast moet het kantoor worden omgevormd naar een soort clubhuis waar collega’s en teams op de meest prettige- en inspirerende wijze moeten kunnen samenkomen. Hoe deze nieuwe hybride werkomgeving eruit moet komen te zien, verschilt per organisatie. Variabelen als locatie, type organisatie, type werk en type werkproces spelen hierbij een rol. In dit geval is maatwerk vereist waarvoor veel organisaties graag gebruik maken van een in hybride kantoorinrichting gespecialiseerd bedrijf. De experts van deze organisatie nemen het gehele proces van het creëren van een hybride werkomgeving uit handen en zorgen voor de meest soepele overgang naar een toekomstgericht kantoor.