Wanneer je een nieuwe tuin wilt aanleggen, dan zal één van de eerste stappen waar je mee te maken krijgt zijn het maken van een tuinontwerp. Het ontwerp is een tekening op schaal waarbij de gewenste tuin precies wordt afgebeeld zoals jij hem voor je ziet. Dit lijkt heel makkelijk, maar het gaat toch vaker fout dan dat je denkt. En als het dan fout gaat, dan kan het goed zijn dat je uiteindelijk niet de tuin krijgt waar je van droomde. In dit artikel bespreek ik dan ook een aantal veelvoorkomende fouten bij het maken van een tuinontwerp zodat jij weet waar je aan toe bent.
Een te grote of verkeerde wensenlijst
De eerste veelvoorkomende fout is een te grote of verkeerde wensenlijst. Wanneer je veel wensen hebt, maar jouw tuin hier eigenlijk helemaal geen mogelijkheden voor biedt, dan loop je al gauw tegen knelpunten aan. Denk hierbij ook aan onrealistische wensen. Wanneer jij bijvoorbeeld een zwembad van 6 bij 4 meter in je tuin wilt, maar je tuin is 7 bij 5 meter, dan moet je eigenlijk ook al weten dat dat geen mogelijkheid is. Wanneer je dus een wensenlijst gaat opstellen, dan is het belangrijk dat je met deze dingen rekening houdt, zodat je later niet van een koude kermis thuis komt.
Externe factoren vergeten
Daarnaast wordt er te vaak geen rekening gehouden met externe factoren. Denk hierbij aan de stand van de zon voor je tuin, die invloed kan hebben op de plaats van je terras. Maar ook de juiste afvoer voor het regenwater wordt vaak vergeten. Wanneer je hier zelf niet voldoende kennis van hebt, kan een tuin laten ontwerpen een goede oplossing zijn. Een tuinontwerper weet precies waar hij op moet letten en kan ervoor zorgen dat er niets wordt vergeten in jouw tuinontwerp.
Het onderschatten van de kosten
Dan de laatste veelvoorkomende fout (en deze zou eigenlijk bovenaan moeten staan): het onderschatten van de kosten. Wanneer je een grote wensenlijst hebt en de hele tuin wilt aanpakken, dan moet je ook rekenen op een heleboel kosten. Een tuin aanleggen kost nu eenmaal veel geld, zeker als je zelf niet zo handig bent en het grootste gedeelte uit handen moet geven. Zorg daarom dat je van tevoren al hebt uitgezocht wat jouw tuinverbouwing gaat kosten en wees realistisch in het inschatten van de kosten. Je kunt het beter iets te hoog inschatten dan te laag.