Woon je in een huis waar je veel geluiden van buiten hoort, of heb je luidruchtige buren? Dit kan behoorlijk irritant zijn. Hoewel het een goed idee is om een goede relatie met je buren te onderhouden en hen hierover te spreken, kun je ook zelf maatregelen in je huis treffen om het geluid te verminderen. Hier zijn 5 interieurtips van AKMA om geluidsoverlast tegen te gaan.
Muurisolatie
Als je last hebt van lawaai van de buren, kan je je muren isoleren. Eerst moet je uitzoeken wat voor soort muur je hebt. In veel oude huizen zijn de muren dun en houden ze niet veel geluid tegen. Je zou bijvoorbeeld een extra wand met isolatiemateriaal kunnen plaatsen. Deze extra wand zet je los van de bestaande muur neer en dat vermindert het lawaai enorm. Maar bedenk wel dat het wat ruimte in je kamer inneemt. Je kunt ook kiezen voor geluidsabsorberende akoestische panelen. Deze zijn vaak makkelijk te plaatsen en vergt minder inspanning dan een gehele muur isoleren.
Vloer- en plafondisolatie
Heb je last van het geluid van je boven- of onderburen? In dat geval kun je de vloer of plafond isoleren. Kies eerst de juiste ondervloer, vooral als je houten vloeren hebt. Een geluiddempende ondervloer voorkomt dat geluid zich door de vloer verspreidt. Een andere optie is om een zwevende vloer te leggen, wat ook het geluid vermindert. Als er een lege ruimte tussen je vloer en het plafond zit, kun je die opvullen met geluidsisolerend materiaal. Dit materiaal wordt tussen de vloer en het plafond gespoten en verbetert de geluidsdemping.
Geluiddempende meubels en accessoires
Geluid weerkaatst makkelijk op harde en vlakke oppervlaktes. Om minder last van geluid te hebben, kun je kiezen voor meubels en spullen die geluid dempen. Stoffen meubels zoals banken en stoelen nemen geluid op en verminderen echo’s. Een dik tapijt helpt ook om het geluid in je huis te dempen. Denk er ook aan om je kamer gezellig te maken met gordijnen, wandtapijten, kussens en stoffen aan het plafond. Planten in huis zetten helpt ook, omdat ze geluidsgolven opnemen.
Afdichten van geluidslekken
Geluid glipt vaak binnen door kleine spleten en gaten. In oudere huizen lopen leidingen en balken soms door verschillende woningen heen, en de openingen rond deze zijn vaak niet goed dichtgemaakt. Het dichtmaken van deze kiertjes met kit of purschuim kan voorkomen dat geluid je huis binnenkomt. Dit geldt ook voor ventilatiegaten in oude badkamers. Een ander idee is om ventilatie via de ramen te regelen en die oude ventilatieroosters weg te halen en de gaten dicht te maken. Leidingen kun je bedekken met een houten kistje met isolatiemateriaal erin om het geluid te verminderen.
Communicatie met buren
Praten met je buren over geluidsoverlast kan lastig zijn, zeker als het gaat om geluid dat ontstaat door contact, zoals stappen of meubels verschuiven. Maar een eerlijk gesprek is vaak de beste oplossing. Je buren weten misschien niet eens dat er een probleem is en zijn vaak bereid om samen een oplossing te vinden. Soms is een simpele oplossing, zoals viltjes onder meubels of geluiddempende rubbers, al genoeg. Laat je buren zien dat je graag samenwerkt om deze problemen op te lossen. Is dat niet voldoende? Schakel dan een professional in die ervaring heeft met het oplossen van akoestische problemen. Neem vandaag nog contact op en laat je adviseren!