Bespaar voor een beter milieu

0
12

Besparen op je energie rekening wordt zo langzamerhand big business. Grote olie bedrijven stappen in de offshore windindustrie en grote zonneparken vervuilen het landschap. Er komen jaarlijks tal van bedrijven bij die besparing aanbieden door zonnepanelen te installeren. Aanbieders en installateurs van isolatie zijn niet meer weg te denken van de bouwplaats. Vaak wordt er erg economisch gekeken naar deze middelen en dat mag ook. Maar uiteindelijk is een even belangrijke drijfveer het voordelige effect voor het milieu. Maar wat voor effect hebben deze maatregelen nu precies?

Het effect van zonnepanelen

Eén gemiddeld zonnepaneel levert op jaarbasis ongeveer tussen de 230 en 245 kWh uur op. Dat is ongeveer 1/15e van het jaarlijkse verbruik van een huishouden. Het opwekken van deze energie heeft nagenoeg geen uitstoot (wel bij het maken en plaatsen van een paneel uiteraard). Een gemiddeld huishouden in Nederland stootte in 2020 aan energieopwekking ongeveer 3,8 ton per jaar uit. Dit deel kun je dus besparen door zonnepanelen te nemen. Je dient dan ook je volledige huis te verwarmen met deze energie. Ga je ook een elektrische auto rijden dan kun je bijna net zoveel nogmaals besparen. Wanneer je zonnepanelen hebt bespaar je per opgewekte kWh 0,46 kilo CO2 ten opzichte van geen panelen.

Berekeningen geven aan dat de co2 die je bespaart de productie en installatie van een paneel binnen 2 jaar overstijgt.

Het effect van isolatie

Bij isolatie is de berekening wat lastiger. Immers is ieder huis op enige wijze isolerend te noemen. Daardoor heeft iedere maatregelen een ander effect per woning. Het voordeel van isolatie is dat je voorkomt dat er energie opgewekt dient te worden. Wanneer we kijken naar de besparing qua co2 zien we dat spouwmuur en dakisolatie veruit het meeste effect heeft. Andere goede maatregelen zijn HR++ glas en vloerisolatie. Een vrijstaande woning zonder deze maateregelen volledige laten uitrusten met deze maatregelen kan tot 7 ton co2 reductie per jaar betekenen.

Waarschijnlijk heeft je woning al wle enige vorm van isolatie. Maar vaak kan deze vorm flink verbeterd worden. Met name verouderde spouwmuur isolatie kan wel eens een upgrade gebruiken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here