Gevaren van een oude groepenkast

0
133

Bij de bouw van een huis is er altijd een gespecialiseerde elektricien aanwezig. Dit omdat de stroomvoorziening van een huis een echt vak apart is. Het is een vakgebied waar dingen precies moeten worden geregeld, omdat ze anders mis kunnen gaan. Ook is er zo nu en dan innovatie op dit gebied. Hierdoor hebben veel oudere huizen nog een oude stoppenkast, wat bepaalde gevaren met zich mee kan brengen.

Brand

Altijd een belangrijk gevaar met elektriciteit is de vorming van brand. Kortsluiting kan ontstaan, waarbij dus bepaalde draden tegen elkaar komen en de stroom verkeerd gaat lopen. Hierdoor ontstaat enorme warmte en dat kan leiden tot brand. Bij een oude groepenschakelaar kan er constant spanning blijven lopen ergens en als dat gebeurt kan de bedrading gaan smeulen en op ten duur zelfs in brand vliegen, wat levensgevaarlijk kan zijn voor u en uw gezin. Alleen dit al zou genoeg reden moeten zijn voor een groepenkast vervangen.

Elektrocutie

Nog een reden voor het vervangen van je groepenkast is dat het kan leiden tot elektrocutie om dit niet te doen. Als je ergens bezig bent met werken, iets waar stroom op staat, zoals een lamp fitting bijvoorbeeld, dan zet je natuurlijk even de betreffende groep uit in je meterkast. Dat is een heel stuk veiliger, omdat je op die manier de stroom even van het net haalt op dat specifieke stukje, zodat je er veilig aan kan werken. Als je groepenkast verouderd is, kan het lijken dat een schakelaar uit staat, terwijl hij in werkelijkheid dat niet is. Als dit zo lijkt kan je niks vermoedend ineens jezelf, of een elektricien onder stroom zetten. Hierom is het ook goed om voor je ergens aan gaat zitten waar stroom op kan staan, even door te meten of de spanning er wel echt af is. Elektrocutie kan namelijk mensen zwaar verwonden en het kan zelfs dodelijk zijn.

Opgeblazen apparatuur

Doordat de verouderde groepenkast niet meer voldoet aan de normen die er vandaag de dag aan gesteld worden, kan het leiden tot een te hoge spanning door apparaten. Als dit lange tijd zo blijft, dan kan dit ernstige gevolgen hebben. De apparaten zullen niet meer goed functioneren op ten duur en opgeblazen worden, wat een dure grap kan zijn.

Zorg er dus voor dat je kijkt naar je eigen groepenkast om te achterhalen of deze niet verouderd is, en als deze verouderd is laat deze dan vervangen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here