Graven in je tuin? Hier moet je op letten

0
43

Een zwembad, trampoline of vijver in je tuin? Hartstikke leuk en een wens van velen. Toch is dit niet 1,2,3 gerealiseerd. Voor het mooiste resultaat komt hier een heel proces bij kijken. Het begint met het graven van een flink gat. Voordat je begint met graven moet je wel met een aantal dingen rekening houden. Je moet namelijk willen voorkomen dat je graafschade veroorzaakt. 

Vergunningen en regels

Graven mag je in de meeste gevallen niet zomaar doen. Maar wat moet je nou precies doen voor je wel mag starten met graven? Nou in ieder geval zorgen dat je je aan de regels houdt en zorgen dat je de juiste vergunningen op zak hebt. Voor je begint is het belangrijk om kabels en leidingen te lokaliseren. Dit hoef je niet zelf te doen. Sterker nog, wanneer je machinaal gaat graven ben je verplicht een Klic-melding doen. Dit is een melding waarbij je aangeeft waar en wanneer je wilt gaat graven. Vervolgens ontvang je een bevestiging die gepaard gaat met een overzicht van de locaties van de kabels en leidingen in de grond. Deze zijn namelijk digitaal vastgelegd door het WIBON. 

Materiaal

Voordat je begint met graven is het belangrijk om te bedenken wat voor materiaal je gaat gebruiken. Kies je bijvoorbeeld voor een graafmachine of boor en heb je deze zelf niet in je bezit? Huur deze dan via een hovenier en vraag ook gelijk hoe je de machine moet besturen. Waarschijnlijk heb je zelf nog nooit zo’n machine bestuurt, dus wel zo handig om te weten. Gebruik je een handgrondboor? Hierbij hoef je wettelijk geen Klic-melding te doen. Toch wordt er aangeraden dit wel te doen, omdat je ook met deze boor schade kunt aanrichten.  

Wees voorzichtig

Als je gaat graven in je tuin, dan loop je het risico dat je graafschade veroorzaakt. Wees daarom altijd voorzichtig, ook als je al wel inzicht hebt op de leidingen en kabels in je grond. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Mocht je dus wel per ongeluk graafschade hebben aangericht, meld dit dan altijd. Ook als je het vermoeden hebt dat je iets hebt geraakt. Wees natuurlijk ook voorzichtig met het besturen van een graafmachine of ander materiaal. Zorg dat je je eigen veiligheid en de veiligheid van anderen altijd in gedachten houdt. Word ook zeker niet overmoedig of heldhaftig tijdens het besturen, dan kan het een erg gevaarlijk spelletje worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here