Hoe kelderafdichting je kelder weer bruikbaar maakt

0
160

Vocht in de kelder is nooit wenselijk. Hoe meer vocht er in de kelder aanwezig is, hoe groter de kans wordt dat de kelder volledig onbruikbaar is. Immers; door vocht kan je er eigenlijk niks meer in opslaan. Kartonnen dozen gaan rotten, voedsel gaat rotten en dus is het dan geen volwaardig onderdeel van je huis. Door de kelder vrij te maken van vocht, voorkom je dat je nooit meer een voet ondergronds zal zetten. Maar hoe werkt dat?

 

Waarom is het vochtig in de kelder?

Laten we eerst beginnen bij het begin: waarom is het eigenlijk vochtig in een kelder? Dat heeft te maken met het grondwater. Dat grondwater drukt van de buitenkant tegen de muren van de kelder, waardoor die muren dus te maken hebben met een constante druk. En zoals dat gaat bij muren, gaan er na verloop van tijd beschadigingen ontstaan door die druk. Die beschadigingen uiten zich in kleine scheurtjes, kleine gaatjes in de muur, waar vocht doorheen kan sijpelen. En wie hier lang genoeg niets aan doet, zal zien dat dit vocht uiteindelijk de overhand gaat nemen. Daar kunnen geen vochtvreters tegenop en je kelder wordt voor een groot deel onbruikbaar. Flessen wijn en blikvoer, veel meer zal er niet kunnen staan.

 

Wat zijn de gevolgen van vocht in de kelder?

Zoals gezegd kunnen de gevolgen bijzonder vervelend zijn. De kelder wordt minder waardevol en wanneer je echt een groot vochtprobleem hebt, kan het vocht ook in de constructie van de kelder gaan zitten. En dat is een nog veel groter probleem, want dan knaagt het aan de structuur van de kelder, wat voor schade kan zorgen. Met andere woorden: je zal iets moeten doen om de kelder vochtvrij te maken en een goede manier om dat te doen, is door aan de slag te gaan met kelder afdichting. Het is even een klusje, maar daarna heb je een kelder die volledig bestand is tegen de druk van het grondwater.

 

Hoe werkt kelderafdichting?

Met kelderafdichting heb je een substantie in huis die ervoor zorgt dat vocht buiten de deur blijft. Deze afdichting gebruik je om de scheuren en kieren mee op te vullen, zodat het water er niet meer doorheen kan. Je behandelt de volledige muren met deze afdichting, zodat je de kelder volledig beschermt en er geen kans bestaat dat het water zich op een andere plek naar binnen wurmt. Heb je dit eenmaal aangebracht, dan kan je vervolgens aan de slag met een vervolgmateriaal. Omdat de kelderafdichting zo is gemaakt dat er daarna verdere bewerking mogelijk is, kan je na het afdichten prima aan de slag met wat stucwerk. Hiermee maak je de muren helemaal af en zorg je ervoor dat de kelder mooi is afgewerkt. En dankzij zowel de afdichting als het stucwerk, krijgt schimmel geen kans en kan je je kelder weer gebruiken zoals hij bedoeld is. Kartonnen dozen staan er probleemloos opgestapeld en ook houdbaar voedsel kan er zorgeloos worden geplaatst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here