Je opstal verzekeren, hoe belangrijk is het echt?

0
30

Op het moment dat je vastgoed koopt spreekt het voor zich dat je een vrij aanzienlijke investering zal doen. Deze investering heeft in het bijzonder betrekking tot de constructie van het pand, de zogenaamde opstal. Net omwille van het feit dat je daar een dergelijk aanzienlijk bedrag in investeert spreekt het voor zich dat je deze waarde zo optimaal mogelijk zal willen beschermen. Dat lijkt op het eerste zicht misschien een beetje moeilijk, maar dat is het gelukkig helemaal niet. Je opstal verzekeren door het afsluiten van een opstalverzekering zorgt er namelijk voor dat je kan rekenen op een uitstekende bescherming in geval van schade. Wil je hier graag meer over ontdekken? Dan is het zonder meer een aanrader om even de hieronder terug te vinden informatie door te nemen!

De opstal vertegenwoordigt een aanzienlijke waarde

In eerste instantie geldt voor de opstal dat er niet mag worden onderschat welke waarde ze vertegenwoordigt. Iedereen is er zich ongetwijfeld wel van bewust dat het kopen van vastgoed één van de belangrijkste en tevens ook grootste investeringen is die ze tijdens hun leven zullen doen. Dat maakt meteen duidelijk dat de opstal over een significante waarde beschikt. Dit alleen al zorgt ervoor dat het meer dan de moeite waard is om een opstalverzekering afsluiten te overwegen.

Op het moment dat de opstal van je woning in rook zou opgaan zou dit een meer dan aanzienlijk verlies betekenen wanneer ze niet is verzekerd. Dit geldt niet in het minst voor mensen die de keuze hebben gemaakt om een hypothecair krediet af te sluiten. Laat ons bovendien eerlijk zijn, dat geldt voor het overgrote merendeel van de personen die een woning wensen te kopen. Gaat je opstal verloren terwijl je nog maandelijks de hypotheek moet aflossen? Dan is dat uiteraard een zeer bittere pil om te moeten slikken. Je zal dit dan ook zeker willen voorkomen.

Is je opstal verzekeren wettelijk verplicht?

Voor je opstal verzekeren geldt dat er geen wettelijke verplichting aan verbonden is. Als eigenaar van een huis die je hebt gekocht kan je er dus volledig zelf voor kiezen om al dan niet een opstalverzekering af te sluiten. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat er vanuit andere hoeken sprake kan zijn van een wettelijke verplichting. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de partij die het hypothecair krediet heeft verstrekt. Zij kan je verplichten om gedurende de looptijd van de kredietovereenkomst de opstal te verzekeren. Dat biedt niet alleen een goede bescherming voor jou als kredietnemer, maar uiteraard ook voor de verstrekker van het krediet.

Voor menig aantal verzekeringen geldt dat er geen wettelijke verplichting voor geldt. Dit ondanks het feit dat ze afsluiten toch wel degelijk zeer belangrijk kan zijn. De opstalverzekering is daar een mooi voorbeeld van. Ondanks het feit dat er geen sprake is van een wettelijke verplichting is je opstal verzekeren in de praktijk eigenlijk te allen tijde een absolute must. Dit in ieder geval (minstens) zo lang als het krediet loopt dat je voor de aankoop van het pand hebt afgesloten.

Wat valt er allemaal onder de opstalverzekering?

Je opstal verzekeren zorgt er in de praktijk voor dat je de opstal van je woning gaat beschermen tegen de verschillende  dreigingen waarmee ze kan worden geconfronteerd. Dit betekent concreet dat ze onder meer wordt beschermd tegen bijvoorbeeld een uitbrekende brand, maar ook tegen bijvoorbeeld een storm die opsteekt. Natuurgeweld is dan ook altijd verzekert. Van belang om rekening mee te houden is wel dat de opstalverzekering enkel en alleen de opstal dekt. Met andere woorden, de inboedel die zich in het pand bevindt is op deze manier niet verzekerd.

Bovenstaande zorgt ervoor dat de opstal verzekeren niet het enige is waar je aan moet denken. Daarnaast is het namelijk ook zo dat je na zal willen denken over het verzekeren van de inboedel. Doorheen ons leven is het zo dat we als mensen een ongelofelijke hoeveelheid aan inboedel verzamelen. Voor deze inboedel geldt echter dat ze verspreid over heel wat verschillende momenten wordt aangekocht. Dat zorgt ervoor dat we ons vaak niet goed bewust zijn van de exacte waarde die eraan is verbonden. Toch is deze veelal behoorlijk aanzienlijk. Ook deze verzekering afsluiten is in de praktijk dan ook zeker en vast de moeite waard om rekening mee te houden.

Hoe wordt de premie van de opstalverzekering berekend?

Het spreekt voor zich dat ervoor je opstal verzekeren bepaalde kosten in rekening worden gebracht. Voor deze kosten geldt dat ze worden beïnvloed door best een aantal verschillende factoren. Daarbij is het in het bijzonder van belang om rekening te houden met de onderstaande zaken:

  1. De regio waarin je woonachtig bent;
  2. Van welk eigen risico er sprake is;
  3. De zogenaamde herbouwwaarde van het pand;

Bovendien spreekt het voor zich dat er ook zal worden gekeken naar de waarde van de opstal. Hoe hoger de waarde van de opstal is gelegen, des te hoger het bedrag komt te liggen dat de verzekeraar bij schade zal moeten vergoeden. Logischerwijs betekent dit in de praktijk dan uiteraard ook dat de premie die je moet betalen duurder zal worden. Gelukkig is het doorgaans geen enkel probleem om ervoor te kiezen om deze premie maandelijks te betalen. In ieder geval is ze altijd erg betaalbaar.

Opstalverzekering vergelijken: direct je opstal verzekeren bij Diks Verzekeringen!

Besparen op je opstal verzekeren? Dat is mogelijk!

Het belang van je opstal verzekeren mag ondertussen wel duidelijk zijn. In de praktijk kan er echter worden geconcludeerd dat heel wat mensen zich wel een beetje afvragen hoe betaalbaar een dergelijke verzekering is. Dat is een begrijpelijke vraag. Het is immers zo dat er door deze verzekering een meer dan aanzienlijke waarde wordt verzekert. Dit gezegd hebbende is het zo dat je op verschillende manieren de kosten van deze verzekering kan drukken. Denk hierbij aan deze opties:

  1. Je kan bereidwillig het eigen risico verhogen;
  2. Vergelijk altijd de opstalverzekeringen bij meerdere verzekeraars;
  3. Sluit de opstalverzekering af tegen een realistische waarde;

Besteed je in de praktijk de nodige aandacht aan de hierboven aangehaalde bespaartips? Dan zal je kunnen vaststellen dat er aardig wat kan worden bespaard op het verzekeren van je opstal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here