Kan iedereen zomaar zonnepanelen plaatsen?

0
27

Vorig jaar zijn wij verhuisd naar een leuke 2 onder één kap woning in een mooi dorp. We hebben een tuin op het zuiden, veel zon en een dak. Zonde om daar niks mee te doen. Ik ga mij verdiepen in zonnepanelen. Want is ieder dak eigenlijk wel geschikt voor zonnepanelen?

Een dakscan voor zonnepanelen maken

Ik ben natuurlijk geen expert maar op het eerste oog lijkt mijn dak zeer geschikt voor zonnepanelen. Op het zuiden en er staan geen bomen in de weg die schaduw zouden kunnen veroorzaken. Maar als ik beter kijk vraag ik me af hoeveel ruimte er is. We hebben namelijk een schoorsteen, een dakraam en diverse pijpjes uit ons dak steken. Dat wordt nog wel een puzzel om daar zonnepanelen omheen te leggen. Ik besluit een dakscan voor zonnepanelen te laten uitvoeren.

Waar wordt er naar gekeken bij een dakscan?

Middels kadaster gegevens of via luchtfoto’s wordt een 3D model van je dak gemaakt. Er wordt gekeken naar de hellingshoek van het dak, de ligging van je huis ten opzichte van de zon en of de aanwezigheid van objecten die schaduw veroorzaken. Zo komt er een analyse uit die de zon instraling op je dak meet. Met die gegevens kun je ook je terugverdientijd uitrekenen om te kijken of zonnepanelen rendabel voor je zijn.

Een dakscan wordt niet alleen bij huizen gedaan, ook voor scholen, bedrijven en flatgebouwen is het mogelijk om middels een dakscan te kijken of het zinvol is om zonnepanelen te plaatsen.

Mogelijkheden om een dakscan uit te voeren

Je kunt zelf online op diverse websites een dakscan voor zonnepanelen maken. Je dient hiervoor je postcode door te geven waarnaar je een luchtfoto of kadastrale kaart van je huis krijgt. Je kunt op je dak een deel selecteren en je huidige verbruik doorgeven. Zo krijg je direct een advies wat zonnepanelen jouw gaan opbrengen. Al zal ik dit nog aardig indicatief noemen.

Je kunt ook contact opnemen met een zonnepanelen bedrijf. Die kunnen vanaf afstand meekijken en jou het beste advies geven. Zo heb ik via een vergelijking site contact gehad met een paar lokale bedrijven die een dakscan voor mij hebben gemaakt. Je kunt dan direct om een vrijblijvende offerte vragen zodat je weet waar je aan toe bent.

Een geschikt dak

Ons dak bleek zeker geschikt te zijn voor zonnepanelen. Wel heb ik iemand bij ons thuis uitgenodigd die ter plekke ons dak kon beoordelen want al die pijpjes, ramen en een schoorsteen is toch lastig meten vanaf een luchtfoto. De zonnepanelen zijn voor ons ingetekend waarop een offerte volgde. Een aantal weken later zijn ze bij ons geïnstalleerd. Laat de zon nu maar schijnen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here