Kun je zelf dakwerken uitvoeren?

0
52

Het korte antwoord is ja. Het lange antwoord is ja, maar het is niet altijd verstandig. Lees hier wanneer je wel zelf aan de slag kunt en wanneer je beter een dakdekker in kunt schakelen. 

Dakonderhoud uitvoeren 

Het uitvoeren van dakwerken is niet altijd op het dak aan de slag met hamers en nieuwe dakpannen. In de meeste gevallen zijn het de werken voordat er überhaupt schade is ontstaan die het meeste gedaan moeten worden. En dit zijn ook de werken waarbij je vaak geen dakdekker nodig hebt. 

Onder dakonderhoud vallen een aantal werken die je gemakkelijk zelf kunt doen. 

  • Dak reinigen. Door het dak te reinigen kun je veel schade aan het dak voorkomen. Het is daarom ook dat er wordt aangeraden dit periodiek te doen. Er zijn verschillende methodes en vaak kun je het gemakkelijk zelf aan pakken. 
  • Dakgoten schoonmaken. Hetzelfde geldt voor dakgoten schoonmaken. Wanneer de dakgoten vol zitten met bladeren en andere viezigheid kan het regenwater minder goed weglopen wat kan leiden tot lekkages of schade aan het dak. 
  • Beginnende schade herstellen. Heb je schade ontdekt, of zwakke plekken in het dak gevonden die wel wat hulp kunnen gebruiken? Dan is de kans aanwezig dat je dit zelf aan kunt pakken. Het vervangen van een dakpan is namelijk een relatief makkelijke klus. 

Je kunt er ook voor kiezen een dakinspectie uit te laten voeren zodat je zeker weet dat alle schade onder handen genomen wordt. Zo’n specialist vind je op bijvoorbeeld deze gids

De voordelen van een dakdekker 

Ben je zelf een handige klussen of heb je ervaring met het repareren van daken? Dan kun je dakreparaties vaak makkelijk zelf aanpakken. Toch heeft het inschakelen van een vakman ook veel voordelen. 

  • Veiligheid. Wanneer je op het dak te werk gaat, is er natuurlijk een mogelijkheid dat er ongelukken gebeuren. Deze ongelukken zijn vaak dingen die makkelijk te voorkomen zijn wanneer je weet wat je doet. 
  • Kwaliteit. Met een dakdekker weet je zeker dat je tekent voor kwaliteit. Heb je dus niet alle vertrouwen in je eigen kunnen, kun je er voor kiezen een dakdekker in te schakelen. 
  • Garantie. Hoe zekerder een dakdekker is van zijn werk, hoe beter de garantie. Gaat er iets mis, of is het niet goed gegaan? Dan kijkt de dakdekker er gewoon nog een keertje naar! 
  • Materialen. Door het inhuren van een dakspecialist hoef je zelf geen materialen aan te schaffen, omdat de dakdekker zelf alles heeft wat hij of zij nodig heeft.  Dit scheelt je geld. 

Ook wanneer er een dakrenovatie of andere grote dakreparatie uitgevoerd moet worden is het verstandig een dakdekker in te schakelen. Zo weet je zeker dat het goed gedaan wordt en dat je niet een maand later weer met schade aan het dak zit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here