Het komt tegenwoordig vaak voor dat iemand een eigen bedrijf start als zzp’er. Dit heeft diverse redenen. U heeft soms geen startkapitaal nodig, wanneer u vanuit huis start kan u dat voorbereidingstijd schelen, etc. Toch zijn er een aantal belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden als u zzp’er wilt worden.
1.De voorbereiding
Voordat u als zzp’er begint is het handig om te weten of het überhaupt iets voor u is. Gelukkig staan er op het internet genoeg testen om uw ondernemersvaardigheden te testen. Zoals uw onderhandel, netwerk en administratie skills. Met een ondernemings of businessplan zet u uw gedachtes en plannen op papier. Hiermee verhoogt u de slagingskans. U onderzoekt namelijk of uw plannen haalbaar zijn, wat het rendement is en of u investeerders nodig hebt.
2.Wet DBA en bepaling loondienst
De belastingdienst bepaalt of u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Daarna bepalen zij ook of u zelfstandig bent. Dit wordt via de wet DBA geregeld.
Zzp’ers en opdrachtgevers zijn verantwoordelijk voor de overeenkomst die zij met elkaar aangaan. Centraal gaat het hier om: bent u zelfstandig ondernemer of is er sprake van loondienst?
3.Uw uurtarief bepalen
Het is lastig in te schatten wat het juiste uurtarief is. Een te hoog uurtarief schrikt de klant namelijk af. Een te laag uurtarief is niet alleen een onderwaardering van uw kwaliteiten, maar het kan ook nog te weinig opleveren. Bereken daarom eerst wat u maandelijks minimaal nodig heeft om te leven en om uw verplichtingen te betalen. Tel hierbij de vakantiereservering, inkomstenbelasting, de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekering en onvoorziene kosten bij op. Bereken daarna de zakelijke kosten, zoals kantoorhuur, bedrijfsmiddelen, zakelijke verzekeringen etc. Deel dit bedrag door het aantal declarabele uren. Nu heeft u het uurtarief waarmee u geen verlies maakt. uw eigen ervaring en vakmanschap zijn ook op prijs te stellen en spelen een rol bij het uurtarief.
4.Je risico’s beperken
Als zzp’er bent u zelf verantwoordelijk voor de risico’s, waaronder het afsluiten van eventuele verzekeringen. Maar ook voor het opbouwen van je pensioen! De belangrijkste risico’s zijn daarom op een rijtje gezet:
- Arbeidsongeschiktheid
- Bedrijfsaansprakelijkheid
- Beroepsaansprakelijkheid
- Rechtsbijstand
- Pensioen
Ook is het belangrijk uw onderneming te beschermen. Het is daarom verstandig om algemene voorwaarden voor zzp’ers op te stellen. Hierbij legt u de rechten en verplichtingen van uw klanten en/of opdrachtgevers vast.
5.Je rechtsvorm kiezen/ inschrijven bij KVK
Iedereen moet zich bij de KVK inschrijven, ook de zzp’er. Hierbij moet u aangeven in welke rechtsvorm u gaat starten. De meeste zzp’ers starten met een eenmanszaak of een besloten vennootschap. Zoek uit welke rechtsvorm bij u past. Verder moet je een bedrijfsnaam vermelden.
6.Je administratie opzetten
Waar u als zzp’er zeker mee te maken krijgt is de boekhouding en administratie, iets wat vaak niet tot de leukste bezigheid behoort. Maar het uitvoeren van een goede administratie is wettelijk verplicht. Zo zijn er verschillende eisen waar voldaan aan moet worden bij facturen en offertes.
Wat regelmatig gebeurt is het inhuren van een accountant, die geeft inzicht over hoe u bedrijf ervoor staat. U zou het ook zelf kunnen regelen. Basiskennis van administratie is dan uiteraard belangrijk. Gelukkig zijn daar tegenwoordig handige apps en boekhoudprogramma’s voor.