Vloerkleed wol – over ‘natuurlijke’ vloeren gesproken

0
18

Als vloerkleed wol als basis heeft, win je aan warmte. En aan elegantie. Dat komt deels door de natuurlijke vezels, en deels ook door de inpasbaarheid van wol in je interieurstijl. Wol is echt en warm en straalt een bepaalde klasse uit. Bovendien werkt het ook nog eens sfeervol en behaaglijk uit. Dit artikel schetst de voordelen van wollen vloerkleden boven synthetische kleden, beschrijft een paar belangrijke soorten, geeft tips over onderhoud en belicht ook nog even de alternatieven voor wollen kleden.

Vloerkleed wol: voordelen

Je kiest voor een wollen vloerkleed vanwege de warmte. Zo’n kleed voelt zacht en behaaglijk aan, een vloerverwarming is dan eigenlijk niet nodig. Ook omdat zulke kleden goede isolerende eigenschappen hebben: ze houden de warmte namelijk goed vast. Je bent ook duurzaam bezig als je voor wol kiest. Dit veerkrachtige materiaal is goed bestand tegen dagelijks gebruik; hoe vaak je er ook overheen loopt, steeds weer veert het terug naar de oorspronkelijke vorm. Er kan jarenlang een heel huishouden overheen denderen. En laten de gezinsleden daarbij iets vallen, dan zijn vuil en vlekken snel verwijderd bij wollen tapijten. Het is ook nog eens huisdiervriendelijk tapijt. Bovendien absorbeert wol vocht goed zonder dat het klam gaat aanvoelen. Leve een gezond binnenklimaat! En over milieuvriendelijkheid kunnen we ook kort zijn: wol is biologisch afbreekbaar.

Wol uit diverse regio’s

Bij een goede Vloerkleed Discounter kun je diverse soorten tapijten tegenkomen. Bijvoorbeeld de oosterse of specifiek Perzische tapijten. Vaak zijn er meerdere vloerkleed wol soorten opgenomen in deze vakkundige tapijten die behoorlijk complexe ontwerpen tonen. Speelser en makkelijk inpasbaar in moderne interieurstijlen zijn de berbertapijten. Die komen uit het noorden van Afrika, gemaakt van wol van schapen uit bijvoorbeeld het Atlas-gebergte. Ze zijn soms effen en soms voorzien van abstracte patronen.

Wol laat zich makkelijk reinigen

Heb je een wollen kleed gekocht, dan moet die natuurlijk ook onderhouden. Regelmatig stofzuigen is de standaard. Gebruik wel een borstelhulpstuk om de vezels van het tapijt niet te beschadigen. Krijg je vlekken in je kleed? Behandel die dan onmiddellijk, anders trekken ze in de vezels. Dep met een zachte doek het overtollige vocht en verwijder vlekken met een mild reinigingsmiddel. Het is niet verkeerd om eens in de zoveel tijd je wollen tapijt te laten reinigen om zo ook dieper ingetrokken vuil en allergenen weg te halen. Zo kun je uiteindelijk echt langer mee met je tapijt. 

Vloerkleed wol – geprezen klasse

Ben je bij een vloerkleden discounter beland, hetzij via het internet, hetzij ‘live’? Dan gaan ook de concurrenten van wollen kleden lonken, vooral door de kleinere prijs. Dan denk je al snel dat een wollen kleed wel heel duur is. Maar is dat wel zo? Want zo’n wollen exemplaar is wel het eindresultaat van handwerk en vakmanschap. Er zijn schapen voor geschoren, er moest wol gesponnen, het monnikenwerk van het tapijtknopen moest gedaan, allemaal zaken die kostenverhogend zijn. Je krijgt daar dan wel kwaliteit voor terug en ook heel natuurlijk materiaal. Ook de uniciteit en de authenticiteit moet je niet onderschatten. Je koopt wel een vloerkleed dat niemand anders heeft. En daarom blijft zo’n vloerkleed wol ook relatief waarde behouden. Sowieso kun je jarenlang genieten van een natuurlijk, wollen tapijt. Kijk ook eens naar een mooi Berber tapijt!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here