Vloerverwarming

0
54

Alleen vloerverwarming alleen is zelden genoeg

De vloer als “radiator” geniet al jaren een grote populariteit omdat vloerverwarming slechts lage aanvoertemperaturen vereist en geen radiatoren. Maar veel bewoners zijn niet tevreden met de oppervlakteverwarmers.

Theorie en praktijk in vloerverwarming

De kachels hebben ongetwijfeld voordelen en uiteindelijk leidden deze vaak tot de beslissing om de vloer als warmtebron te gebruiken. De lage aanvoertemperaturen die oppervlakteverwarmers nodig hebben, zijn bijzonder interessant in verband met warmtepompen of thermische zonne-energie. Verwarming is aangenaam, althans in theorie, omdat warme lucht over het hele vloeroppervlak stijgt. Dit leidt tot lagere luchtstromen dan bij radiatoren, waarvan de warmte wordt verdeeld door een constante luchtcirculatie. Desalniettemin houdt vloerverwarming het stof in suspensie.
In kleine appartementen is ruimte schaars. Grote vrije ruimtes zijn niet beschikbaar en daarom blijven er vaak te kleine ruimtes over om de ruimte voldoende te verwarmen. Daarnaast heeft elk tapijt een invloed op het verwarmingsvermogen. Een feit dat in theorie zelden wordt overwogen. Uiteindelijk verdwijnt een deel van de energie in de vloer in de praktijk. Het wordt warm, maar het blijft koel in de kamer.

Moeilijk te reguleren

Vloerverwarming op de juiste temperatuur zetten is ongeveer net zo eenvoudig als het stoppen van een oceaanstomer. Uiteraard kunnen de machines snel worden gestopt of kan een stuwkrachtomkering worden gestart. maar de reus gaat door.
Overstappen op ruimteverwarming: het is gemakkelijk om de temperatuur en het debiet te regelen, maar de kamertemperatuur verandert pas na uren. Bij constante buitentemperaturen is dit nauwelijks een probleem. Eenmaal ingesteld, behoudt de vloerverwarming onder deze omstandigheden een ingestelde temperatuur.

Het ziet er anders uit als de temperaturen in de loop van de dag sterk fluctueren. ‘S Morgens en’ s avonds is het erg koud met 0 ° tot 10 °, ‘s middags is het zomers warm buiten. In het geval van paneelverwarmers betekent dit vaak ‘s ochtends en’ s avonds invriezen, maar zweten van ‘s middags tot’ s middags.
Infraroodverwarming lost het probleem op. De vloerverwarming zorgt voor een kleine hoeveelheid warmte, wat voldoende is om ervoor te zorgen dat het appartement tijdens de lunch niet te koel is. De hittegolfverwarming verwarmt de kamers bovendien in de koele ochtend- en avonduren.

Verwarming in de overgangsperiode

Gezien de constant stijgende energieprijzen aarzelen de meeste mensen om de centrale verwarming aan te zetten of om te schakelen van zomer- naar winterbedrijf. Ze rillen van kou, verlangen naar warmte, maar de gedachte aan de verwarmingskosten doet ze trekken. Vaak zijn er maar een paar kamers waarin het te koel is, bijvoorbeeld ‘s ochtends in de badkamer. Vloerverwarming heeft in deze situaties nauwelijks zin.
Degenen die na drie tot vier koude dagen de machine starten, ervaren te vaak dat er een nieuwe warme periode begint. De warmte van de vloer is nu zelfs vervelend.

Een economisch haalbaar alternatief is om de werking van de vloerverwarming te beperken tot de maanden dat het constant koud is. Meestal is het van begin november tot april. In de overige maanden levert een infraroodstraler alleen warmte als daar daadwerkelijk behoefte aan is.

Bespaar kosten door zuinig te verwarmen

Elektriciteit is duurder dan gas en natuurlijk verbruiken warmtepompen maar een fractie van de energie die ze afgeven. Toch is de bijverwarming met infrarood de moeite waard.
Voorbeeld:
In de badkamer moet het ‘s ochtends een uur aangenaam warm zijn. Het is meestal voldoende om het paneel twee uur te verwarmen. Stel dat dit 2 kilowatt verbruikt. De centrale verwarming heeft een doorlooptijd van 4 tot 5 uur nodig. Het moet al het water in het verwarmingssysteem verwarmen, hoewel de badkamer alleen warmte nodig heeft. Afhankelijk van het type gebouw kan worden aangenomen dat ongeveer vier tot vijf keer de werkelijk benodigde energie in het verwarmingssysteem stroomt, namelijk 8 tot 10 kilowatt.
Afhankelijk van de mate van efficiëntie heeft een warmtepomp ongeveer een derde van de energie nodig. Er wordt geen rekening gehouden met de stroom die de pomp verbruikt in het verwarmingscircuit en die de elektronica nodig heeft. De verwarming verbruikt ongeveer 3 kilowatt.

Hou er rekening mee dat een dergelijke kortstondige werking van een cv-installatie het systeem zwaar belast. Alle componenten slijten sneller dan bij normaal gebruik.

Vervang bestaande vloerverwarming

Deze optie is alleen nuttig in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld als het bestaande verwarmingssysteem aanzienlijke defecten vertoont. Voor een grondige renovatie gelden dezelfde criteria als voor een nieuwbouw.
Als het huidige verwarmingspaneel de energie krijgt van zonnewarmte of een warmtepomp, verwarmt u momenteel zuinig. Met deze opstelling is het alleen zinvol om infraroodverwarming aan te schaffen voor niet vaak gebruikte ruimtes en de badkamer, omdat deze sneller warmte afgeeft dan de vloerverwarming.

Wanneer u werkt via centrale verwarming of stadsverwarming, kunt u overwegen om voor elke kamer die u wilt bellen in de overgangsperiode een IR-paneel aan te schaffen. Deze beslissing betekent meer comfort en bespaart stookkosten omdat de hoofdverwarming alleen wordt gebruikt als er regelmatig warmte nodig is.

In het bijzonder mag niet worden vergeten dat de huidige klimaatverandering de behoefte aan verwarming verandert. Veel zomers hebben extreem koele dagen en herfst en lente zijn erg warm. Dit betekent dat er in de toekomst een toenemende verandering zal zijn in de vraag naar verwarming. Bij infraroodverwarming wordt hiermee rekening gehouden, andere verwarmingssystemen, met name vloerverwarming, zijn te omslachtig om aan deze eisen te voldoen.

Vloerverwarming voor nieuwbouw

Als het erom gaat te beslissen welk verwarmingssysteem in een nieuw gebouw moet worden geïnstalleerd of een uitgebreide renovatie van een oud gebouw, moeten de aanschafkosten worden meegerekend. Zoals gezegd is verwarming met zonne-energie of een warmtepomp goedkoop, mits deze warmtebronnen al bestaan. De specialist spreekt van “verzonken kosten”. Simpel gezegd, wanneer de warmtepomp is geïnstalleerd, zijn alleen de huidige bedrijfskosten belangrijk. Ongeacht of u het gebruikt om te verwarmen of niet, u heeft de installatiekosten betaald.
Bij de beslissing zijn ook de acquisitiekosten van belang. Meestal worden deze over 10 jaar verdeeld en opgeteld bij de bedrijfskosten. De kosten voor 10 jaar verwarming, inclusief de aankoopkosten, zijn relevant. Een warmtepomp kost ongeveer driemaal zoveel als een infraroodstraler. Dit betekent dat verwarming met de warmtepomp ongeveer twee keer zoveel kost als verwarming met hittegolven.

Bij de alternatieve zonnewarmte zijn de aanschafkosten minder belangrijk dan de mogelijkheid om elektriciteit van het dak te halen in plaats van warmte. Uiteraard geeft het dak in de zomer meer energie dan in de winter. Je zonnestelsel zorgt voor de meeste warmte wanneer je het niet nodig hebt. Elektriciteit is echter in elk seizoen nuttig. Zo kunt u er bijvoorbeeld in de zomer uw elektrische auto op laten rijden of zelfs een airco. Het

s logischer om een ​​fotovoltaïsch systeem op het dak op te starten.
Vloerverwarming bedienen met een gasketel is sowieso niet verstandig. Gas is een fossiele grondstof die opraakt en waarvan de verbranding zeer schadelijk is voor het milieu. Bovendien zijn de bedrijfskosten voor gasverwarming aanzienlijk hoger.
Als u deze aspecten in overweging neemt, zult u snel merken dat noch een warmtepomp, noch zonnewarmte geschikt zijn om uw huis economisch te verwarmen. Vloerverwarming heeft daarom geen zin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here