Voordelen van het stansen met een stansmachine

0
11

Stansen is een techniek dat wordt toegepast voor het bewerken van plaatmateriaal in vorm van onder andere papier, hout, polystyreen (piepschuim) of kunststof. Alles wat niet met een snijmachine of met de hand kan worden uitgesneden, wordt vaak gestanst. Er zijn diverse voordelen te benoemen van het stansen met een stansmachine. Een goede reden om dieper in te gaan op het toepassen van stanstechniek.

Veelzijdige mogelijkheden van stanstechniek

Stanstechniek is een veel gekozen toepassingen om de gewenste vormen uit materiaal te slaan door middel van het gebruik van een snijdende stempel. Bij het stansen ‘slaat’ de machine dus eigenlijk de vorm uit de mal met behulp van een grote stempel. Hiervoor worden stempels in de stansmachine geplaatst. Deze stempels kunnen (op basis van een stanstekening) op maat worden gemaakt door middel van verspanende technieken, zoals draaien en frezen, in combinatie met verbindingstechnieken zoals lassen en het maken van schroefdraadverbindingen. Op deze manier wordt ervoor zorggedragen dat de boven- en onderstempel precies op elkaar passen en een scherpe snijlijn kan worden gerealiseerd.

Juist deze maatwerk vervaardiging onderstreept de veelzijdige mogelijkheden van stanstechniek.

Stanstechniek is in veel gevallen een seriematige toepassing. In veel gevallen worden van een bepaalde vorm materiaal meerdere exemplaren gemaakt met behulp van een stansmachine. Om op de meest efficiënte manier gebruik te maken van materialen is het van belang om gebruik te maken van computergestuurde machines. Uiteraard kan ervoor gekozen worden om materialen handmatig te snijden maar stansen is vaak een praktischere keuze.

Belangrijkste voordelen van het stansen met een stansmachine

Het stansen met een geavanceerde stansmachine biedt veel praktische voordelen. Met behulp van een stansmachine kan ook het wat lastiger te bewerken materiaal op maat worden vervaardigd. Door het toepassen van de nieuwste technologie en de CNC gestuurde machines kan de productie op een zeer efficiënte en op een zeer nauwkeurige manier  worden uitgevoerd. Door deze machinale toepassing kunnen de meest nauwkeurige snijlijnen gerealiseerd worden. Door optimaal gebruik van de grondstof blijven afval en daarmee overbodige kosten beperkt.

Een ander belangrijk voordeel van stansen is dat het mogelijk is om honderden of zelfs duizenden stukken op een hoog tempo op maat te snijden. Hierbij zal ieder stuk tot op de millimeter nauwkeurig exact dezelfde afmeting hebben. Het is dus zeker aan te raden om bij de behoefte aan (grote hoeveelheden) materiaal in een specifiek formaat gebruik te maken van de diensten van een gespecialiseerd bedrijf die beschikt over geavanceerde stansmachines.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here