Als je denkt aan een definitief energielabel aanvragen voor je woning, is dat een goede keuze. Het label geeft namelijk inzicht in hoe energiezuinig je woning is. Maar het label geeft ook nog aan welke energiebesparende maatregelen er nog mogelijk zijn. Als huiseigenaar ben je verplicht een definitief energielabel aan te vragen en het dan aan de koper of huurder te geven. Op deze manier weten zij ook waar ze aan toe zijn en wat zij eventueel voor maatregelen kunnen nemen wanneer dat zij bijv. de energiekosten nog lager willen krijgen.
Het energielabel kan dan ook verbeterd worden en dat is dan alleen weer een meerwaarde voor de woning. Daarnaast is het ook iedere maand weer merkbaar in je portemonnee, hoe energiezuiniger de woning is, hoe lager de kosten voor je zijn. Zo kun je duurzaam wonen en dat is waar veel mensen naar op zoek zijn. Als je dus een woning hebt met een goed energielabel, dan zal dat vaak ook sneller verkopen dan wanneer er erg veel aan de woning gedaan moet worden (tenzij je klussers hebt die de woning komen bekijken). Maar probeer er alles aan te doen zodat je een goed energielabel hebt, want dat verkoopt hoe dan ook beter.
Hoe een definitief energielabel aanvragen?
Je kunt een kijkje nemen op internet om dan na te gaan wat het voorlopig energielabel is van je woning. Dit is dan eigenlijk een inschatting die is gemaakt aan de hand van het bouwjaar van de woning, de oppervlakte en het woningtype. Het aanvragen kan op de volgende manier:
- Je gaat eerst op zoek naar een energieadviseur woningbouw op Centraal register techniek en dan kun je offertes aanvragen.
- Je kunt dan een offerte bevestigen en dan een afspraak inplannen met de energieadviseur.
- De woning zal dan door de energie adviseur bekeken worden. Het is daarbij raadzaam om alle informatie die je van de woning hebt erbij te pakken. Hierbij kun je denken aan bouwtekeningen, facturen van verbetermaatregelen en andere documenten.
- Alles wordt dan berekend door de energie adviseur en dat wordt geregistreerd.