Bij bepaalde soorten isolatiemethoden moet er een dampscherm geplaatst worden. Wat is een dampscherm eigenlijk? Een dampscherm moet ervoor zorgen dat er geen damp doorheen komt. Dit is heel belangrijk om degelijk je woning te isoleren, zeker boven vochtige ruimtes als badkamers en keukens. Soms is het zelfs aangeraden om een dampscherm tegen muren te plaatsen. U vraagt zich waarschijnlijk af waarom dit zo belangrijk is. Daarom moeten we eerst onderzoeken wat condensatie is om het principe van een dampscherm te begrijpen.
Condensatie, wat is dat?
De ramen zijn aangedampt wanneer u de douche uitkomt of wanneer u achter uw fornuis staat en de dampkap vergeet op te zetten. Hoe komt dit eigenlijk? Wanneer de lucht veel vocht bevat, zoals tijdens het douchen en het koken, zal het vocht neerslaan of condenseren op koude oppervlakken. Die koude oppervlakken zijn vensters, koude muren, het dak,… Het vocht dat niet wordt afgevoerd blijft vervolgens hangen in het bouwmateriaal en gaat schimmelen. Bovendien verliest vochtig isolatiemateriaal al zijn isolerende eigenschappen. Daarom dat men langs de binnenkant van een dakconstructie een dampscherm geplaatst, dat doorgang van waterdamp moet verhinderen.
In welke gevallen plaatst u best een dampscherm?
- Mocht een buitenmuur onvoldoende damp doorlatend
- In slecht geventileerde badkamers en keukens
- Bij platte daken wanneer de dakopbouw de waterdamp volledig tegenhoudt
- Wanneer uw dak een weinig dampdoorlatende laag bevat
Soorten dampschermen
Een dampscherm is een folie dat polyethyleen bevat. Wanneer dit correct aangebracht wordt en luchtdicht afgesloten, volstaat dit in de meeste toepassingen. Een ander soort dampscherm is een flensdekens met gelamineerd papier. De naden moeten goed dichtgemaakt worden om de luchtdichtheid te verzekeren. Sterke vocht-belastende gebouwen zoals zwembaden of sauna’s maken vaak gebruik van een bitumineuze onderlaag. Oriented Strand Board (OSB) en gecoate houtvezelplaten kunnen ook als dampremmende laag gebruikt worden. Een dampscherm dat op verschillende plaatsen doorboord is om de elektriciteitsleidingen door te laten of scheuren en gaten vertoont heeft weinig nut.
Wat levert isoleren per jaar op?
Dat verschilt per woning. Het isoleren van oude woningen heeft veel effect. Er kan flink worden bespaart op de maandelijke strookkosten (gasverbruik). Soms loopt dit wel op tot honderden euro’s per jaar. Nieuwbouwhuizen zijn doorgaans al erg goed geïsoleerd tijdens de bouw. Overstappen van energieleverancier kan voor nog een extra besparing zorgen.