Wat is een pelletkachel?

0
52

Een pelletkachel is een slimme verwarmingskachel met een heel hoog rendement. Deze kachel brandt op geperste houtpellets, die goedkoop en duurzaam zijn. Omdat de kachel zichzelf brandend houdt, is het gebruik ervan heel makkelijk. Lees hier hoe de pelletkachel Diessen werkt en wat de voordelen ervan zijn.

 

Is een pelletkachel een houtkachel?

Ja, maar vooral nee. Er wordt inderdaad hout als brandstof gebruikt, maar daar houden de gelijkenissen op. Een pelletkachel houdt zichzelf aan de gang met slimme technologie. Hij brandt op houtkorrels (pellets), die uit een reservoir door een schroef naar een verbrandingskamer worden gevoerd. De snelheid waarmee dit gebeurt wordt geregeld door een thermostaat, die zorgt dat het vertrek op de gewenste temperatuur blijft. Ventilatoren in de kachel voeren verbrandingsgassen af naar de haard en verspreiden de hete lucht van de kachel door het vertrek.

 

Wat zijn de voordelen van de kachel?

De pelletkachel heeft veel voordelen vergeleken bij andere soorten verwarming. De pellets zijn goedkoop en duurzaam. Ze worden geperst van het zaagsel en de krullen die ontstaan in de houtverwerkende industrie. Om een gemiddeld woonvertrek te verwarmen ben je in één jaar zo’n €200 tot €400 euro aan pellets kwijt. Omdat het houtafval voor de pellets afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen, levert deze verwarmingsvorm geen extra CO2-uitstoot op.

De kachel is makkelijk te bedienen. De pellets verbranden uitstekend en leveren dus weinig as of vervuiling op. Er zijn verschillende types pellets in de handel – hoe minder hars die bevatten, hoe minder vaak je de kachel hoeft te reinigen

De elektronica in de kachel zorgt dat je woning telkens even warm blijft. Je hoeft dus niet telkens nieuwe brandstof op het vuur te gooien.

De pellets hebben een enorm hoog rendement – 80 tot 90%. Het rendement van een echte houtkachel is maar 15 tot 20%, en verwarming met elektriciteit of aardgas haalt een rendement tussen de 40% en 60%.

 

Welke types pelletkachels kan je kopen?

Er zijn een paar soorten pelletkachels, die in prijs variëren van €1200 tot €6000 euro. De goedkoopste modellen zijn gemaakt van staalplaat. Een pelletkachel van gietijzer is duurder, maar heeft een meer geleidelijke warmteafgifte. Er zijn ook versies met gebakken klei, vermiculiet en andere materialen die de warmte opslaan.

Behalve ‘echte’ pelletkachels kan je ook voor pelletketels kiezen, die water opwarmen. Met dat hete water worden dan radiatoren in andere ruimtes verhit. Er zijn ook hybride modellen.

 

Bron: www.123verbouwen.nl

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here