Wat is het verschil tussen laminaat en PVC?

0
24

De afgelopen paar jaren is een PVC vloer enorm gestegen in populariteit. Dit komt mede door het gebruik van deze vloer in verschillende woonprogramma’s, woonmagazines en door invloeden van sociale media. Waar je ook kijkt een PVC vloer is helemaal hip. Toch blijft vandaag de dag een laminaatvloer de standaard in veel woningen. Maar waarom is dit zo? En wat is nou eigenlijk het verschil tussen laminaat en PVC? In deze blog gaan wij dat voor jou uitzoeken. Lees snel verder!

Onderhoud

Er zit geen verschil in het onderhoud van beide vloeren. Zowel een laminaatvloer als PVC is gemakkelijk te reinigen met behulp van een stofzuiger en dweil. Hierbij geldt wel dat je bij een laminaatvloer niet te nat moet dweilen. Dit komt de levensduur niet ten goede aangezien deze vloer slecht tegen water kan. Wanneer de laminaatvloer een lange tijd nat blijft dan trekt het vocht in de naden. Hierdoor zal de vloer uiteindelijk gaan kromtrekken. Dit is ontzettend zonde! PVC daarentegen is juist volledig waterbestendig. Niet voor niets wordt deze vloer gebruikt in vochtige ruimtes in een woning.

Geluiddempende werking

Het grootste voordeel van een PVC vloer is dat het een betere geluiddempende werking heeft dan laminaat. Dit maakt het mogelijk om jezelf geruisloos door een woning te bewegen. Laminaat daarentegen dempt zelf geen geluid, maar is afhankelijk van de ondervloer. Hierdoor is het belangrijk om een kwalitatief goede ondervloer te kiezen. Toch zal laminaat nooit zo geluiddempend worden als een PVC vloer. Hiermee is deze vloer dus een uitstekende keuze als je een gehorig huis hebt.

Leggen van de vloer

Als laatste is er een verschil in het leggen van beide vloeren. Bij een PVC vloer is het noodzakelijk om een egale ondergrond te hebben. Dit krijg je voor elkaar door de ondergrond te egaliseren. Hiermee voorkom je dat er scheuren of bobbels ontstaan in jouw strak gelegde PVC vloer. Is dit te veel werk? Dan is het ook mogelijk om een PVC vloer over een bestaande vloer heen te leggen. Hiervoor moet de bestaande vloer wel vlak zijn. Een laminaatvloer is echter gemakkelijker om te leggen. Het leggen van deze vloer doe je door eerst een ondervloer te plaatsen. Dit kan zowel een ondervloer van schuim of folie zijn. Hierna kan je eenvoudig jouw laminaatvloer er overheen leggen. Wanneer je dus niet zoveel werk wilt dan is deze vloer de beste oplossing. Ondanks dat laminaat al jaren een favoriet is in Nederlandse huishoudens zijn wij helemaal weg van PVC. Dit is ook niet zo gek aangezien deze vloer meer voordelen heeft dan laminaat. Als je het aan ons vraagt kiezen wij dus het liefst voor een PVC vloer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here