Welke graafmachine past bij jouw klus?

0
60

Er zijn talloze verschillende manieren om te graven. Van een klein schepje tot een immense graafmachine. Welke oplossing past het best bij jouw klus?

Van klein naar groot

Wil je je eigen tuin een beetje onder handen nemen? Een plantje plaatsen zo hier en daar, misschien ook zo hier en daar juist een plant uitgraven of andere kleine klusjes verrichten? Dan is de kans groot dat je met een heel klein handschepje een heel eind komt. Zeker als je niet diep hoeft te graven, en de gaten ook niet al te groot hoeven te zijn, is een klein schepje reuze effectief en ook nog eens goedkoop.

Gaat het om wat diepere en bredere gaten, bijvoorbeeld als je een boom wilt gaan planten? Of zijn er bepaalde delen in je tuin die je leeg wilt scheppen en een andere bestemming wilt geven, of omdat je er een flinke lading nieuwe grond toe wilt voegen? Dan ga je al een stapje groter denken, en heb je ook een grotere schep nodig. Eentje met een steel en een aardig oppervlak, zodat je wat sneller kunt werken, en je rug niet zwaarder belast dan nodig is.

Ga je je tuin grondig verbouwen? Ook dan kom je met een dergelijke schep, in combinatie met een kruiwagen, een heel eind. Zeker als je genoeg tijd hebt en niet bang bent om de schouders er flink onder te zetten, zou dit genoeg moeten zijn. Huur je voor een dergelijke klus echter een hovenier in, dan is de kans klein dat deze op dezelfde manier te werk gaat: de kans is groot dat deze met een graafmachine aankomt. De reden is simpel: op deze manier gaat de klus vele malen sneller en spaart de hovenier zijn rug. Een graafmachine kopen is voor een hovenier dus een goede investering: het scheelt direct tijd en inspanning, en dat zal zich op termijn terug gaan betalen.

Welke maat graafmachine

Als een hovenier in de gemiddelde Nederlandse tuin aan het werk is, dan zal dit met een klein model graafmachine gebeuren. Onze tuinen zijn niet al te groot, dus groter is simpelweg niet nodig. En vaak ook niet mogelijk: heb je beperkt de ruimte, dan kun je niet de grootste graafmachine gebruiken, dat gaat niet passen.

Voor wat grotere klussen, bijvoorbeeld bij het bouwklaar maken van een terrein, of op heuvelachtige plekken, is een grotere, stabielere graafmachine nodig. Hierbij kun je, afhankelijk van het soort klus en ondergrond, kiezen voor een model op banden of op rupsen. Overigens is er binnen de verschillende soorten graafmachines natuurlijk weer een groot verschil in types: er zijn krachtige en minder krachtige exemplaren, bijvoorbeeld. Zo is er voor echt iedere klus wel een geschikt model te vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here