Welke risico’s zijn aanvaardbaar?

0
47

Feitelijk brengt alles dat we dagelijks doen bepaalde risico’s met zich mee. Niks mis mee, zolang we maar proberen deze risico’s een beetje binnen de perken te houden. Als je de straat oversteekt verklein je het risico om te worden aangereden aanmerkelijk door een goed stil te gaan staan en te kijken of er geen verkeer aankomt. En als je op het dak van je huis aan het werk gaat, dan zorg je er natuurlijk voor dat de kans om hiervan af te vallen zo klein mogelijk wordt gehouden.

Je beschermen kan geen kwaad

Een leven zonder risico’s bestaat niet, daar hebben we ons als mensen bij neergelegd. Bij alles wat we doen, zelfs al zitten we gewoon op de bank of liggen we op bed, kan wel iets gebeuren. Hier kun je simpelweg niets aan doen. En ook andere risico’s, denk bijvoorbeeld aan het struikelen over een drempel, laten we voor wat ze zijn. Een volledig obstakelvrij leven bestaat simpelweg niet. Dat betekent niet dat we maar een beetje roekeloos erop los moeten leven, het kan echt geen kwaad om even je voet op te tillen als je een drempel ziet, maar ook dat we moeten accepteren dat er altijd wel een zeker risico bestaat bij alles dat we doen.

Gelukkig is de kans dat ons iets gebeurt, zeker iets ernstigs, op een gemiddelde dag helemaal niet zo groot, zeker als we allemaal ons gezond verstand een beetje blijven gebruiken en ons bewust zijn van de risico’s die we lopen, op een gezonde manier. Maar er zijn situaties waarin net een klein beetje extra aandacht benodigd zijn. Dit zijn activiteiten die nu eenmaal meer risico’s met zich meebrengen, en waarbij we extra alert moeten zijn.

Alles op hoogte kan gevaarlijk zijn

Als je op straat met je halve lijf over een hekje hangt, is het ergste dat je kan gebeuren dat je op je kin valt. De kans is groot dat je ouders je dat als kind dan ook niet verboden hebben, en besloten je dat zelf te laten ondervinden. Bevindt datzelfde hekje zich echter op een balkon van een flat, dan wordt het een heel ander verhaal. Al is het hekje even hoog, de risico’s die je loopt als je er overheen valt zijn vele malen groter. Grote kans dan ook dat je ouders je daar snel weggeplukt hebben, als je het al probeerde.

Wat voor klimmen geldt, geldt ook voor werken. Waar schilderen an sich geen gevaarlijke activiteit is, wordt het dat wel als het te schilderen object zich op flinke hoogte bevindt, bijvoorbeeld op de bovenste verdieping. Om die reden zijn er tal van wettelijke regels die werknemers die werken op hoogte moeten beschermen. Maar ook als je zelf besluit een klus op hoogt uit te voeren, kan het geen kwaad om stil te staan bij valbeveiliging. Want waar struikelen over een verfblik op de grond geen grote gevolgen zal hebben, is dit op een paar meter hoogte een heel ander verhaal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here