Welke soorten halfverhardingen zijn er?

0
243

Grindpaden, paden met gravel, het zijn allemaal halfverharde paden. Geen asfalt, ook geen onverharde paden, maar juist iets wat er tussenin zit. Deze manier van verharding is waterdoorlatend, waarmee het regenwater snel wegzakt en er dus minder kans op plassen bestaat. Deze verharding komt in vele vormen en we zetten ze graag even op een rijtje.

 

Grind

Een van de meest gebruikte halfverhardingen is natuurlijk grind. Deze kleine steentjes zijn rond en verkleven vrijwel niet, waardoor het altijd een losse toplaag blijft. Grind laat het grondwater goed door en een bijkomend voordeel voor grind op veel opritten, is dat je het kan horen als er iemand op loopt. Mocht je dus een onverwachte bezoeker hebben, dan kan je deze horen aankomen.

 

Stol
Meng zand, grind en leem door elkaar en je krijgt stol. Deze vorm van halfverharding is dankzij het zand en de leem geschikt om grind enigszins bijeen te houden, waarmee het een goede, sterke en vastliggende bovenlaag vormt.

 

Steenslag
Steenslag bestaat uit meerdere gebroken steensoorten, zoals bouwpuin of natuursteen. Wie het gebruikt als verharding in de tuin, krijgt meestal natuursteen. Dit is voor deze toepassing het meest geschikt en blijft ook het langste in goede staat.

 

Split
Split is een bepaalde vorm van steenslag. Het is wat fijner dan de normale steenslag en bestaat uit verschillende materialen. Verschillende natuursteensoorten zijn geschikt om tot split verwerkt te worden, wat de mogelijkheid geeft om te kiezen voor verschillende kleuren. Je kan ook kiezen voor een fijne of een grove gradatie, waarbij de grove gradatie het water beter doorlaat dan de fijne gradatie.

 

Kleischelpen
Wie kent ze niet? Kleischelpen zijn vaak terug te vinden op fiets- en wandelpaden en zijn uitstekend geschikt als halfverharding. De klei zorgt ervoor dat de schelpen zich goed aan elkaar hechten, waardoor het een prima verharding vormt, waar regenwater zijn weg ook goed in kan vinden.

 

Boomschors

Deze vorm van halfverharding zie je wat minder, omdat houtschors eigenlijk niet geschikt is om over te fietsen. Daarom wordt het vooral gebruikt voor wandelpaden in de tuin of in het bos. Hiervoor kan het weer uitstekend toegepast worden. Bedenk wel dat houtschors langzaam maar zeker verteert, waardoor je het regelmatig moet aanvullen.

 

Betonmix
Nog zo’n bekende steensoort. Betonmix wordt gemaakt van – de naam zegt het al – gebroken beton. Dit beton wordt vermalen tot korrels, die allemaal ruwweg even groot zijn. Omdat deze korrels nog cement bevatten, zullen ze hard worden als ze in contact komen met water. Loop maar eens over een pad van betonmix na een regenbui; de korrels komen niet van hun plek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here